štvrtok 20. januára 2011

Pressburg embassy

Plná hlava starostí, nekonečné povinnosti, cestovanie cez mesto, pešo cez staré mesto až nakoniec zastavím pred hotelom Carlton a pozerám. Pozerám na tu krásu, na tu pompéznosť, cítim históriu, silu histórie celého námestia. Reduta, stará budova SNG a hotel Carlton, to je tu dominujúci triplet vyžarujúci obrovskú energiu, ktorá ma donútila nachvíľu zastaviť, zabudnúť na všetky starosti a iba v nemom úžase pozorovať.

To je sila Bratislavy, neustále prekvapuje, neustále ponúka nové možnosti, po čase odhaluje skryté. Preto väčšina, donedávna aj ja, nedokáže oceniť jej krásu a vzhliadajú na západ. Ako symbol krásneho mesta považujú Prahu, Amsterdam alebo Stockholm, ale nemožno porovnávať neporovnatelné.

S pohľadom na minulosť je Bratislava neobyčajným mestom, prežila si éru Márie Terézie, prvú Československú republiku a následny socializmus. Každé z týchto období zanechalo nie málo viditelné stopy, spolu to robí jedinečný celok. Nech si hovorí každý čo chce, Petržalka, Most SNP, Dlhé diely alebo Kamzík majú niečo doseba, niečo čo sa na západe nenájdeme. Kto vie kam sa architektúra posunie za 50 rokov a ako budú vnímané tieto komunistické stavby.

Pravá krása Bratislavy prichádza až posledná, spojená s objavením všetkých subkultúr, života obyvateľov, účasti na známych aj menej známych eventov a vnímaní charakteru ľudí.

Pressburg embassy je hnutie ktoré sa snaží zviditeľniť to pekné a krásne, naopak aj bojovať proti sprzneniu Bratislavy.

4 komentáre:

  1. Tento komentár bol odstránený správcom blogu.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Tento komentár bol odstránený autorom.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Dobry vecer, Andrej.
    Chcel by som ti povedat, ze som hrdy,
    ze v krajine a v meste, ktore som pred siestimi rokmi opustil, vyrasta nova generacia, v ktorej sa najdu aj jedinci ako ty, teda taki, ktori sa dokazu zdvihnut a robit nieco pre svoje mesto. Vzhladom na to, ze mas iba 17 rokov, ti skladam hlboku poklonu. Hats off! :)
    Wradgo

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Ďakujem pekne, nesmierne si to vážim. Pokiaľ nebudeme rovnaké názory presadzovať iba my ale aj ľudia, tak to niekam bude viesť.

    OdpovedaťOdstrániť