streda 16. marca 2011

Sviečka pre Japonsko

Aj pri akciách podobného druhu treba vybavovať povolenie na mestskom úrade. Pokiaľ je akcia zorganizovaná bez povolenia, môže polícia zhromaždenie rozpustiť. Na miestnom úrade teda registrovaná pre istotu bola, napriek byrokatickým vybavovačkám prebohlo ale všetko vo veľmi krátkom čase. Mesto nieje neochotné, mesto iba musí dodržiavať nejaký postup aby nevznikol chaos. Aj keby sa akcia Sviečka pre Japonsko odohrával inde a inokedy kedy by mala, polícia by nezakročila aj keď by možno mala. Tieto slová vyjadrujú vďaku miestnému úradu a magistrátu Starého mesta, ktorí naozaj v rekordne rýchlom čase boli ochotní pomôcť pri zapísaní zhromaždenia.
Je to dôkazom toho, že sa ani v Bratislave, najobývanejšom meste Slovenska, nevytratila solidarita. Celá utorková akcia bola dôkazom toho, že si obyvatelia Bratislavy( aj iní ) uvedomujú, že to, čo sa deje na druhej strane zemegule, sa týka aj nás.

Ľudí, ktorí došli zapáliť sviečku, pomodliť sa a vyroniť slzu, bolo naozaj mnoho. Nielen Slováci ale aj Japonci žijú ci na Slovensku a okoloidúci turisti. O silné momenty, ktoré pichajú pri srdci sa postaral aj pouličný hudobník, huslista a cymbalista, Biháry. Melancholické zvuky huslí dodali ešte smutnejšiu atmosféru, tak isto ako transparenty a fotky zdevastovaného Japonska.
Po príchode z akcie ale média oznámili, že stav v Japonsku sa ešte zhoršil, nebol dôvod na radosť z dobre vykonanej práce.
Kytice a horiace sviečky ale ležia pred ambasádou doteraz. Napriek rôznym konšpiračným teóriam krátka modlitba alebo finančný príspevok Japonsku určite pomôžu.
Dôvod prečo organizovalo túto akciu práve hnutie Pressburg embassy nie je.  Stala sa obrovská tragédia, čo niektorí ľudia pri zhone veľkomesta nevedeli zaregistrovať. Nápad vznikol spontánne, z obrovského smútku, uvedomenia si ľudských hodnôt a síl prírody. Nepokladám(e) sa za organizátorov,  jednoducho sme o tejto možnosti dali vedieť cez sociálne siete, nakúpili sviečky a akciu oficiálne zapísali na miestnom úrade. Aj napriek plánovaniu na facebooku bola Sviečka pre Japonsko veľmi silným momentom kedy sme si uvedomili ,že to, čo sa deje na druhej strane sveta, sa týka aj nas. Modlíme sa ,veríme a dúfame aj naďalej.

http://www.ta3.com/sk/relacie/24_bez-komentara/11179_relacia-sviecka-pre-japonsko 
Foto: František Halás, Adam Jakubička

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára