utorok 17. mája 2011

Dá sa, keď sa chce

Na 2 týždne trvajúce majstrovstvá sa Bratislava pripravovala rovnako dlho, ani nie dva týždne. Napriek tomu dopadlo všetko relatívne v poriadku. Problémy, ktoré sa občania snažili vyriešiť už dávno, či už je to špina v meste, bezdomovci, nedostatok zelene alebo kvalitná kultúra sa za tento krátky čas, 2 týždne, vyriešil. Akokeby tieto problémy doteraz nikto nebral na vedomie. Veď koho zaujíma ako sa vlastne cíti Bratislavčan v Bratislave? Ide naozaj iba o chvíľkové divadlo, prezentáciu do sveta, vytvorenie vyhovujúcich podmienok pre turistov nech majú príjemné dojmy? Nie je to tak celkom zvrátené?

A ako sa u nás vlastne cítil turista? Nejde ani tak o prvé dojmy z Hlavnej stanice alebo letiska či už rovno vzhľadu mesta. Mesto samo o sebe he určite klenotom, nedá sa naň pozerať bez úsmevu. Kde tu je nelogicky postavená novostavba alebo obrovská 4 prúdová cesta. No nebol by to sám o sebe problém.
Čo turisti, ktorí sa prišli do mesta zabaviť videli? Boli to prevažne ďalší turisti. Dnes už moc nieje v trende mesto navštevovať. Ľudí tam je síce dosť, no sú t väčšinou tie isté osoby, jednoducho nie je príťažlivé.
Ako teda mohol turista spoznať pravú tvár Slovenska keď poriadne Slovákov nevidel? Slovenskú kultúru mohli vidieť akurát tak v tradičných reštauráciach, ktoré často hladali, no myslím, že silné spomienky na Bratislavu nemajú. Ako by sa tu mohli cítiť príjemne keď sa tu necíti úplne ako doma ani samotný obyvateľ.

Mesto vzhliada na Viedeň, snaží sa od nej zobrať si príklad. Mesto s najvyššiou úrovňou a spokojnosťou zo života. Je to práve preto, pretože sa Viedeň stará primárne o svojich, je ale otvorená aj ostatným.
Za tieto dva týždne sme v Bratislave videli ako sa dá okolie zmeniť keď sa chce. či už je to Trnavské mýto, vymalované koše, kvetiny. Snaď sa toto tempo po MS nespomalí, aj keď pravdepodobne spomalí. Snaď bude mesto ochotné spolupráce a diskusie s verejnosťou.
Jedná vec nepustí. Musí sa vyriešiť dopravná situácia, nech je v centre áut málo. Nielen málo, nech sa autá cítia v menšíne oproti chodcom. Nech pochopia že centrum je pre chodcov, nech vodiči sami vystúpia a idú na bicykli alebo pešo. Pokiaľ sa tento problém nevyrieši, nebude nikdy spokojný každý občan.

Trnavské mýto
Pressburg gardening

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára