sobota 19. februára 2011

Piliere kultúry

Mesto koncentrované v nákupných centrách, prázdne ulice a aj keď plné, stále bez atmosféry. To je súčasný stav. Tucty ľudí zaujímajúcich sa iba o nákupy, niektorý tomu hovoria aj socializácia. Prečo byť v rozľahlých uliciach keď v nahustenom nákupnom centre stretneme trikrát viac ľudí. Sú tam kiná, kaviarne, kníhkupectvá a stála teplota a vlhkosť.
Znie to síce pekne a prakticky, má to ale fatálne následky. Ako bolo vyššie spomenuté málo ľudí na ulici, mŕtve mesto. Ale to nie kvôli tomu že sú všetci inde, ľudia zabúdajú na kultúru v obchodoch. Dnes už nikto nebude chodiť do pekárne, do zeleninárstva alebo kvetinárstva keď môže mať všetko naraz v jednej budove v horšom prípade v jednej obchodnej sieti.
 Staré mesto sa tak stalo iba miestom podnikov, diskoték a alkoholu. Piatky, soboty večer to vyzerá živo, s atmosférou ktorá robí ľudí šťastnejšími. V inú dobu ako večer to je iba dopravný uzol, kam zmizol ten klasický bratislavský život? Naozaj sme  až do takej miery ubití dobou, taký lenivý, nesnažiaci sa o niečo krajšie a duchaplnejšie?
Toto všetko mi udrelo do očí tento piatok, kedy Artfórum oslavovalo narodeniny s 20-percentnými zľavami. Nadšenci literatúry sa stretli, poznávali, rozprávali, ležérne a uvoľnene. Artfórum má svoje čaro ktoré dokáže zlepšiť náladu o tri oktávy, tento krát to bolo ešte oveľa viac. Kultúra sa presunula z korza, pre niektorých dá sa povedať aj pre väčšinu z nákupných centier, severnejšie do menej frekventovaných ulíc okolo Palisád. Magické miesto. Plný nebol iba samotný obchod ale aj na Kozej ulici sa stretávali ľudia s rovnakými záujmami. Aké jednoduché spôsobiť zmenu, to nie kvôli zľave, to kvôli láske ku kvalitnej literatúre a kvôli rešpektu voči Artfóru ktorý ako jediný dokázal ,že dobré kníhkupectvo nemá iba kvantum kníh, musí ponúkať aj pridanú hodnotu.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára