nedeľa 27. februára 2011

Dôvod vyľudenia centra Bratislavy


Dá sa povedať, že nákupné centrum je premiestnenie dejiska diania, života ľudí z centra to odľahlejších častí mesta. Nemusí tomu byť tak vždy, Eurovea je najlepšou výnimkou no aj tak sa v jej prípade stalo niečo zvláštne. Súvisí to práve s presunom istej kultúrnej zložky z centra Starého mesta na hranice medzi Ružinovom a Starým mestom. 

Po 20 rokoch bolo vybudované dlho očakávaná a zatracovaná nová budova Slovenského národného divadla. Tieto dva komplexy vytvorili zaujímavý celok ktorý má nepochybne veľa pozitív no aj jedno obrovské mínus, ktoré bolo za čias plánovania tejto časti mesta určite zanedbané. Ide o to, že kvôli presunu Slovenského národného divadla a kvôli zaujímavým obchodom poprípade kaviarňam v Galérií Eurovea sa aj veľká časť ľudí presunula z korza do vnútra tohto nákupného centra. A prečo vlastne? Kvalitnejšia ponuka kultúry, Eurovea spĺňa svoju úlohu naozaj brilantne , snaží sa ponúknuť obyvateľom Bratislavy viac ako centrum mesta poprípade iné obchodné centrá ktoré ale zanedbáme.

Všetko by to bolo ešte v poriadku, veď centrum sa rozšírilo smerom na východ a ku Dunaju, Slovenské národné divadlo ma dnes dokonca dve budovy ( či sa to odzrkadľuje aj na kvalite neviem posúdiť), krásne vybudovaná pešia zóna za Euroveou priblížila Dunaj obyvateľom mesta a je ozdobou na Dunaji. Horšie je to ale v prípade odľahlejších nákupných centier, kde ľudia trávia hodiny a hodiny času s dobrým pocitom že majú kde zaparkovať,  kultúru podporujú maximálne tak návštevou obrovského kinového komplexu s komerčným výberom, stretávajú sa v kaviarňach ktoré sa umelo snažia vytvoriť tiché a estetické miesto v strede obrovského chaosu. Tých ľudí tam je tak veľa že majú dokonca pocit že za návštevou nákupného centra je aj socializácia.
Ale nie je to pravda, títo ľudia upadajú do šedého priemeru, sú takí istí ako všetci okolo nich, potom sa sťažujú že nemajú čas na žiaden koníček, sťažujú sa na robotu ktorá im bere veľa času a síl, pritom ale aj tak trávia voľný čas v podobnom nákupnom centre, a nemajú žiaden dôvod navštíviť centrum mesta a ozajstne sa socializovať.
Za následok to má vyľudnenie centre mesta, korza prečo tomu je ale tak? Pri kúpe bagety od milého známeho pána Feriho sme sa zhodli na jednom. Za komunizmu to nebolo, zrazu to je, ponúka to istú jednoduchosť, všetko je pokope, je to praktické, hovorím o umelo vybudovanej väčšej alebo menšej skupiny obchodov vedľa seba.

Určite to ale nie je hlavný dôvod. Centrum Bratislavy nebolo po revolúcií veľmi prívetivým miestom, vďaka snahe sa situácia pomaly vylepšuje. Hlavným dôvodom vyľudnenia centra Starého mesta alebo rovno aj celého Starého mesta je že táto časť Bratislavy sa stala takou lukratívnou, až si obyčajný ľudia nemôžu dovoliť bývať v nej. Ceny bytov idú výrazne hore, ale aj počet bytov sa neustále zmenšuje, byty nahradzujú kancelárie. Korzo sa stalo pracoviskom, to je niečo čo sa nemalo stať nikdy a viditeľne pociťujeme následky toho všetkého.
Či sa to v budúcnosti vráti do stavu v akom to byť má nieje jednoduchá otázka, určite nemôžeme ale tento problém prehliadať, pretože to je problém všetkých Bratislavčanov.

Aké právo mal kto ukradnúť nám bez nášho vedomia naše centrum?

2 komentáre:

  1. Môžem sa spýtať, aké následky pociťujeme? Kancelárie priamo v centre určite nevznikajú v nejakom väčšom množstve, pretože je tam veľmi zlý prístup...
    Každopádne, načo by niekto chodil nakupovať do mesta? Jediný prípad, kedy sa mu to môže oplatiť je, ak tam býva, avšak ak niekto žije na okraji mesta, prečo by nešiel radšej do obchodného domu, kde je všetko blízko seba a spravidla lacnejšie a navyše s veľmi dobrým prístupom a dobrým parkovaním (keďže s nákupmi sa moc príjemne v MHD nejazdí)... Pre mňa najčastejším dôvodom cesty do mesta je sa tam prejsť, či už sám alebo s niekym a skončiť v nejakej kaviarni, alebo sa najesť v napr. Tulipan kebabe alebo podobnom zariadení, alebo návšteva nejakého klubu. Samozrejme, že občas tam do nejakého špecializovaného obchodu zájdem alebo ak niečo presne odtiaľ potrebujem, ale bežné veci tam nechodím kupovať. Taktiež tam z času na čas zájdem do nejakej galérie alebo divadla, ale tým sa to končí. Čo iné by som tam ešte robil?

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Máš pravdu v tom že Staré mesto tu nieje od toho aby sa na korze nakupovalo, nakupovanie je v dnešnej dobe prirodzenejšie v nákupnom centre, určite aj praktickejšie (áno iste aj kvôli MHD). Pokiaľ máš vzťah ku Starému mestu, privedľne ho navštevuješ či už kvôli príjemným kaviarňam alebo iba kvôli prechádzke a obdivovaniu okoliu alebo aj kultúre, v tom prípade je všetko tak ako má byť, od toho to tu je. No nie všetci a vôbec nie väčšina Brtaislavčanov si tento vzťah vybudovala, pokiaľ mesto navštevuješ určite budeš rovnakého názoru a to, že tých ľudí tam naozaj nieje až tak veľa. Súvisí to aj so samotným počtom obyvateľov Starého mesta, čím viac kancelárskych priestorov, tým menej bytových, tým menej potencionálnych obyvateľov, tým menej pravidelného pouličného života( nie iba cez víkendy večer prípadne iné dni).
    Z každého kúta Bratislavy ľudia do Starého mesta prichádzajú, čím ďalej tým viac sa ich ale zdržiava v nákupných centrách a tým si nepestujú vzťah ku centru. V prípade premeny kancelárskych priestorov na bytové( neberiem teraz do úvahy ich vysoké ceny ) malo by to za následok oživenie Starého mesta ešte viac. Frekventované by neboli iba určité ulice atraktívne svojimi podnikmi a polohou a ostatné ulice by boli viac menej mŕtve.
    V meste by si robil presne to čo ti mesto ponúka, pre mnohých je ale už dôležité ale niečo iné. Vo voľnom čase chodia nakupovať alebo sa socializovať do umelo vytvorených nákupných stredísk( nepochybne niekedy aj do mesta, no v menšej miere ako kedysi). Príklad kinového komplexu Placecinemas ktorá spôsobila skrachovanie viacerých kín v meste je práve dôkazom tohto negatívneho vplyvu. Zo strého mesta tak mizne niečo čo by nemalo.

    OdpovedaťOdstrániť